Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Spor yaparken nasıl yürümeliyiz?

Spor amacıyla yürümek istiyorum ama nasıl yürümeliyim bilmiyorum. Nasıl başlamalıyım? İ.D./Adana
Yürümeyi spor olarak seçmek bence çok doğru ve yerinde bir karar. Çünkü her yerde, her zaman yapmak mümkün ve sporun kazandıracağı her faydayı yürümek de sağlayabilir. İhtiyacınız olan tek şey; sadece doğru seçilmiş bir çift ayakkabı. Eğer tempolu yürümeye yeni başlıyorsanız, 5-10 dakika ile başlamak doğru olur. Bu süreyi giderek artırmalı ve en az 30 dakikaya ulaşmalısınız. Yaptığınız yürüyüşün etkili bir spor sayılabilmesi için haftada en az dört gün, 6 km. hızla yarım saat yürümelisiniz. Tabi bu hızda yürümeye zamanla çıkmalısınız. Çünkü bu, alışık olmayanlara hızlı gelebilecek bir tempodur.

KALORİ YAKACAKSINIZ
Beden forma girince hızı artırıp azaltarak yapacağınız egzersiz ile birlikte kalori yakışınız da artacaktır. Bu da kilo vermeyi hızlandırır ve daha sağlıklı olmayı temin eder.

ORGANİK GIDA TERİMLERİ NELER?
Elimden geldiğince organik gıda alıyorum ama üzerlerindeki terimleri anladığımdan emin değilim. Bunlar ne anlama geliyor? D.A./Ankara
Organik gıdalar ülkemizde yeterince denetim ve düzenleme içinde değildir. Yapılan denetlemeler de büyük çoğunlukla sertifika bazında olmaktadır. Köy pazarlarında satılan her ürünün organik olduğuna dair yanlış kanaat, denetimi zorlaştırmaktadır. Etiketlerin anlamı şöyle yorumlanmalıdır: %100 Organik: İçinde ve üretiminde hiçbir sentetik katkı kullanılmamış. Organik: Muhtevası %95 oranında organik ürün ihtiva eder. Organik maddelerle yapılmış: İçerik %70 oranında organik ürünlerle oluşturulmuş demektir.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN YOĞURT YİYİN
Yoğurdun kemik erimesine gerçekten faydası var mı? Ne kadar yemeliyiz? H.Y./Manisa
7'den 77'ye her insanın kemik yoğunluğunu korumak için kalsiyum gerekir. En iyi kalsiyum kaynaklarının başında süt ve süt ürünleri gelir. Yeterli miktarda D vitamini ile desteklenmiş kalsiyum, iskeletin yapı taşını oluşturur. Günlük 400 IU D vitamini ve 1000 mg. kalsiyum sizi sağlıklı kılar. Bir porsiyon yani yaklaşık bir su bardağı yağsız yoğurtta 200 mg. kalsiyum vardır. Peynir, süt derken dengeli bir beslenme ile günlük ihtiyacı saf gıdalardan karşılamak işten bile değildir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA