Eskişehir mutfağının en tanınan yemeklerinden biri olan Çi böreği, bugün evde kendimiz yapıyoruz.
Çi börek; yardım gerektiren bir yemek olduğu için hep beraber yapalım istedim. Zira bir kişi hamurları açarken diğeri kapatmalı, bir diğeri de kızartmalı. Böylece her birimiz işin ucundan tutup el lezzetimizi katabiliriz. Gerçi ben tüm özel günlerde ve davetlerde mutfakta yalnız başıma bırakılmaya alıştım.
Her zaman yaşadığım handikaplardan birisi, çevremdekilerin söz konusu mutfak olunca benden beklentilerinin hep üst düzeyde olması. Haksız da değiller; mesleğimde o kadar ince eleyip sık dokuyorum ki, yakınlarım konsantrasyonumu bozmamak için yardım teklifinde bile bulunmuyorlar.
Ancak siz benim gibi olmayın ve tüm ailenizi Çi börek yeme aktivitesine dahil edin. O zaman göreceksiniz ki; çıtır çıtır yerken, hatta suları parmaklarınıza damlarken, tadına doyum olmayacak!

EN GÜZESKİŞEHİR'DE
Kıyma ve soğanın, açılmış yufkanın arasına konulup kızartılmasının en lezzetli hali olan Çi börek, Kırım Tatar mutfağından bizim mutfağımıza geçmiş enfes bir yemek.
Günün her öğününde her damak tarafından tercih edilen Çi böreğin en güzeli Eskişehir'de pişiriliyor.
Tatar ailelerin mutfaklarında illa ki bulunan bu börek, Anadolu da sacda pişiriliyor. Daha farklı şekilde kapatılıp kızartılan birçok benzeri de bulunuyor. Nedense Türk toplumunun Çi yerine çiğ börek ismini verdiği bu yemeğin içinin çiğ olduğunun varsayılması da çok tuhaf.
Çi böreğin güzel olmasının ana şartı, hamurudur.
Hamurunun kıvamı öyle olmalıdır ki; hem çok ince açılabilimeli, hem de kızarttığımız zaman içine yağ çekmemeli ve çıtır çıtır olmalıdır. Çi börek hamurunun kabarması ve mutlaka yumuşak olması gerekir. Ayrıca bu böreğin özelliği, içine koyulan çiğ kıymanın kızgın yağda hamurun içinde aniden pişmesidir.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Çi böreğin, tıpkı çiğ köfte gibi içinde pişmemiş çiğ et olarak yenilmediğini,
Şırbörek, şuberek, Çiberek şeklinde türeyerek çi börek adını aldığını,
Birçok Anadolu yemeğinin ve içli köfte çeşitlerinin aksine içine gerçekten çiğ kıyma konulduğunu,
Kıpçak lehçesinde 'çi' kelimesi, lezzetli anlamında olduğu için isminin aslında çi börek olduğunu...
Çİ BÖREK
Yapılışı: Öncelikle bir adet soğanı incecik doğruyoruz. Tuz, karabiber ve su ile iyice karıştırıyoruz. Hamur için tüm malzemeyi yoğuruyoruz ve üzerini nemli bir bezle örtüp 45 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen hamuru açmak için öncelikle kullanacağımız merdaneyi unluyoruz. Hamurdan minik bezeler koparıp hepsini tabak büyüklüğünde açıyoruz. Her yufkanın arasına bir yemek kaşığı kıymalı harç yayıyoruz. Yarım ay şeklinde kapatıyoruz. Kızgın yağda çevirerek kızartıyoruz ve kızaran Çi börekleri, fazla yağını bırakması için kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alıyoruz. Yağı süzülünce servis ediyoruz.
HAMUR İÇİN:
2.5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı su
Tuz
İÇİ İÇİN:
250 gr. az yağlı kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı su
Kızartmak için sıvı yağ
MÜKEMMEL BİR Çİ BÖREK YAPMANIN PÜF NOKTALARI
1- İç malzemenin içine ilave edeceğimiz su önemlidir. Eğer iç malzemenin içinde su olmazsa, Çi börek pişerken içindeki kıyma top top olur ve dağılmaz. 2- Hamurun kabarması için içine bir yemek kaşığı sirke katmak önemlidir. 3- Hamurun elimize yapışmayan, kulak memesi kıvamında olması gerekir. 4- Kızartırken Çi böreğin yağ çekmesini istemiyorsak, fazla unu silkeleyerek kızartmaya dikkat etmeliyiz. 5- Çi börek yaparken, hazırladığımız harcı koyduktan sonra fazla bekletmemeliyiz çünkü bekledikçe sulanacaktır. 6- Çi börek bol kızgın yağda teker teker kızartılmalıdır.