Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Kırmızı ve turuncu sebzelerle cildinizi yenileyin

Retinol yani A vitamini, cildin yenilenme ve tamir döngüsünde büyük rol oynar. Bunun için süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum kaynakları ve turuncu-kırmızı sebzeler tüketin

Retinol, A vitamininin saf bir formudur. Cildiniz, yenilenme ve tamir döngüsünde doğal olarak A vitamini kullanır. Retinol, genellikle cilt bakımında iki şey için kullanılır: Kırışıklıkların görünümünü azaltmak ve akne ile savaşmak. Bu güçlü içerik, hücresel yapıyı uyararak daha genç görünüm için cildin yüzeyinde yeni, sağlıklı hücreler meydana getirir, anti-aging faydalar sağlar.
Bilimsel olarak; retinol epidermal yenilenme ve keratin sentezinde hayati bir rol oynar ve kollajen ve elastin proteinlerinin gücüne katkıda bulunur. Bu, yaşlandıkça keratin proteinlerimizin daha kompakt ve daha susuz hale geldiği anlamına gelir. Retinol, bu proteinlerin elastikiyetini ve kompakt yapısını geri getirmeye yardımcı olur. Kanıtlanmış yenilenme gücünden dolayı retinol, altın standart anti-aging bileşen olarak tanınmaktadır.

DAHA FAZLA KOLAJEN ÜRETİLİR
Retinol, akne söz konusu olduğunda da güçlü bir bileşentir. Retinol ölü hücrelerin gözenekleri tıkamasını önleyerek salgınları azaltmaya yardımcı olur (stratum corneum'un normalleştirilmesi ve sebumun aşırı üretilmesini azaltır). Yeni bilimsel çalışmalar, retinolün cildin alt tabakasında damarlanmayı teşvik edebileceğini öngörmektedir. Bu, daha fazla kolajen üretimi anlamına gelir. Yaşlanma söz konusu olduğunda retinolün üç net faydası vardır:
Hücrelerini kompakt tutmaya yardımcı olur, hücre yenilenmesine yardımcı olur ve potansiyel olarak kollajen üretimini teşvik eder. Bunun heyecan verici bir haber olduğunu söyleyebilirim!
Bazı A vitamini kaynakları ile topikal retinolden alabileceğiniz birçok faydayı içsel olarak da alabilirsiniz. Ben size aşağıdaki besinleri öneriyorum:
1. Süt: D vitamini, kalsiyum ve A vitamini bakımından zengin olan sütün yapısında bulunan retinol miktarı, içerdiği yağ miktarı tarafından dengelenmektedir. Buna göre, yağ içeriği yüksek olan sütün, içermiş olduğu A vitamini miktarı daha azdır. Öyle ki, bir su bardağı tam yağlı sütün içermiş olduğu retinol miktarı 227 IU (Uluslararası Birim) iken, bir su bardağı yağsız sütün içermiş olduğu retinol miktarı, 497 UI şeklindedir. Buna ek olarak, süt ürünleri ekstra A vitamini ile zenginleştirilerek daha fazla retinol alımı sağlayabilmektedir.
2. Et ve tavuk: Retinol; et ve kümes hayvanlarında değişen miktarlarda bulunmaktadır. Sığır karaciğeri ise, kırmızı et ve beyaz et arasında, retinol içeriği en zengin olanlardan biridir. 100 gram fırınlanmış karaciğerin içermiş olduğu retinol miktarı 26088 IU A vitamini şeklindedir. Bu miktar ise, günlük alınması tavsiye edilen A vitamini miktarının çok üzerindedir. Bunlardan ayrı olarak, retinol içeren diğer et ürünleri ise ördek eti, tavuk eti, balık yağı ve karidestir.
3. Peynir: Peynirin retinol içeriği türüne bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Buna göre, keçi peyniri ve krem peynirinin yapısında bulunan retinol miktarı daha yüksek iken, diğer peynir türlerinin yapısında bulunan retinol miktarları daha düşüktür.
4. Balık: Ton balığı, uskumru, alabalık, ringa balığı, morina ve somon gibi balıklar esansiyel omega-3 yağ asitleri ve protein açısından zengin kaynaklardır. Bu tür balıklar aynı zamanda iyi bir retinol kaynağı olup cilt için faydalı etkiler göstermektedir.
5. Meyve ve sebzeler: A vitamini; retinol ve beta-karoten olmak üzere iki formda bulunmaktadır. Retinol hayvansal ürünlerde bulunurken beta-karoten ise meyve ve sebzelerde bulunur. Retinol kolay bir şekilde vücut tarafından emilebilen A vitamini formudur. Beta-karoten kolayca absorbe edilmez iken, vücut içinde retinole dönüştürülebilir özelliktedir. Bundan dolayı da, beta-karoten içeren besinler de, retinol tüketimi açısından önemlidir. Kabak, domates, kavun, lahana, brokoli, mango, greyfurt, papaya, guava, havuç, ıspanak, biber ve kabak bitkileri A vitamininin betakaroten formunda olan zengin gıdalara verilen birkaç örnektir. Bunların dışında kırmızı ve turuncu renkteki sebze ve meyveler retinoidler bakımından zengin besin kaynaklardır.
Retinol, anti-aging bileşenler için altın standart olarak bilinir. Yıllarca süren araştırma ve geliştirmeden sonra retinol bilgisini serumla mükemmelleştirdiğimizi söylemekten gurur duyuyoruz. Buna Retinol Gençlik Yenileme Serumu dedik ve bu devrim niteliğindeki yeni ürün hakkında heyecan verici olan şey, geleneksel retinol formüllerinin rahatsızlığı olmadan çabucak sonuç vermesidir. Gerçekten cildin gençliğini harekete geçiriyoruz!

ETKİN KORUMA NASIL SAĞLANIR?
Cilt yaşlandıkça cilt tabakalarında zamanla meydana gelen olaylar, cildin koruma görevini ve su tutma kabiliyetini nasıl etkiliyor?
Üst tabaka: Yaşınız ilerledikçe ölü deri hücreleri cildin yüzeyinden daha yavaş atılır ve bu durum da yaşlı ciltlerin gençlere göre neden daha sert olduğunu açıklar.
Pigment üretimi: Ciltte, güneşten korunmaya yarayan pigmentler vardır. Melanin olarak bilinen pigment üretiminden sorumlu hücrelere ise melanosit adı verilir. Her bir melanosit yaklaşık 36 deri hücresi için melanin üretir. Erişkin hayatının ilerleyen her 10 senesinde aktif melanositlerin sayısı tahminen yüzde 10 ile 20 oranında düşüş gösterir. Bu nedenle yaşlılık lekelerine sahip ciltlerde açık ve koyu renkli bölgeler vardır.
Enfeksiyon savaşçıları: Langerhan hücrelerinin sayısı da zamanla azalma gösterir. Bazı tahminlere göre ciltteki Langerhan hücrelerinin neredeyse yarısı kadar bir kısmı yetişkinlik aşamasına gelindiğinde yok olmaktadır.
Bu durum da yaşlı ciltlerin enfeksiyon ve cilt kanserine neden olan yatkın olduklarını açıklamaktadır.
Cilt bağları: Epidermisin dermisle buluştuğu yerde yaşla gelen değişimler gözlenir. Tabakalar cilt gençken olduğu kadar sıkı bir biçimde birbirlerine bağlı olmadığı için en ufak bir darbe bile birbirlerinden ayrılmalarına sebep olabilir. Yaşlı ciltlerde genç ciltlere göre daha fazla ödem olmasının sebebi budur.
Damarlar: Yaş ilerledikçe; cilde besin ve nem taşıyan damarlar kısalır ve yapıları değişir. Güneşin verdiği hasar damarların daha da kötü şekilde değişmesine neden olur. Damarlar cildin hemen altında ince kırmızı lifler şeklinde göze çarpar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA