Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Bunu da mı Türkler yapmış!

Trexo Wheels ürünüyle Reddot ödülü alan ve tüm dünyadan video üreticilerin ilgisini çekmeyi başaran Trexo İnovasyon girişiminin başarısının ardında; üç kardeşin yenilikçi, yaratıcı güçlerinin, mükemmeliyetçi inatlarının hikayesi var

Türkiye'den dünya çapında ürün hazırlayan girişimler ve ürünler çıkar mı? Yazılımdan donanıma mükemmel hazırlanmış bir ürün ortaya çıkması sanki kolay görünmüyor. Vasata mahkum kalıp mükemmeliyetçi bir ürün ortaya çıkacağına olan inancımız yok hatta daha çok hayranlık var. Aslında bildiklerimizi tersine çevirecek örnek çok uzakta değil. Teknopark İstanbul'da yelken açan Trexo Inovasyon firması var. Online video paylaşım platformlarının rekor kırdığı dönemde tek başınıza harikalar yaratacak bir robota sahip olabiliyorsunuz sanki. İşte bu ürünün ortaya çıkış hikayesi, merak, azim ve mükemmeliyetçilik barındırıyor.



VİDEO PROFESYONELİ
Hayal ettiğiniz bir videoyu tasarlayıp çekmek her zaman kolay olmuyor. Profesyonel cihazlar, profesyonel ekip her zaman çok maliyetli hale geliyor. Bazen hepsini bulsanız da sürekli tekrar etmek zorunda kalmak hem maliyet hem de büyük emek haline geliyor. İşte kullandığınız kamerayı titremeden keyifli bir çekim senaryosuyla kullanmak için geliştirilen cihaz bulmak profesyonel ya da amatör herkesin rüyası. Trexo Wheels'in ürünü bazı profesyonel işlerin uzmanlık gerektirmeden kolayca çekilmesini sağlıyor. Ürün uzmanlık gerektirmeyecek şekilde kolay kullanılırken uzmanları bile kendisine hayran bırakıyor. Yani uzayan ve tekrar eden çekimlerde kolunuzu yormak zorunda kalmıyorsunuz.



KICKSTARTER'DA TANINDI
Teknopark İstanbul'da faaliyet gösteren Trexo İnovasyon, fotoğraf üzerinden rota planlaması yapabilen dünyanın görüntü işleme teknolojisine sahip ilk masaüstü dolly'si (raylı kamera arabası) Trexo Wheels'i ABD'de başlatılan dünyanın en çok tanınan kitlesel fonlama platformu Kickstarter kampanyası ile duyuruldu. Trexo Wheels düz zeminler üzerinde lineer, dairesel ve komplike görüntüler alınmasını sağlıyor. Hareketli çekimler ve video içerikleri için ideal olan ve sadece 1.1 kg ağırlığındaki cihaz; 2.7 kg'a kadar olan cep telefonları, DSLR kameralar ve aynasız kameralarla da kullanılabiliyor. Trexo Wheels aynı zamanda dört saate kadar kullanıma imkan sağlayan pil ömrüne sahip. İşte böylesi mükemmellikte bir cihazı kullanmak, profesyonel video hazırlamak isteyenlerin büyük hayali. Sınırsız ve özgürce rota çizilmesini sağlayan Trexo Wheels ile komplike kamera hareketlerinin kontrolü sezgisel tasarıma sahip iOS ve Android uygulamaları üzerinden gerçekleştirebiliyor.



TÜKETİCİ TAVSİYELERİYLE ÜRÜN GELİŞTİRME
Aslında bu ürünü geliştiren ekibin ilginç bir hikayesi var. Üstelik videografer'lar için eşsiz bir ürün kolay ortaya çıkmadı. Aslında altı yıl önce yola çıkarken bu kadar zaman, emek ve uzmanlık gerektireceğini üç kardeşin de bilmediğini Serdar Kılıçbay büyük bir samimiyetle anlatıyor. İkisi mühendis, biri endüstri ürünleri tasarımcısı Serdar, Serhat ve Mahmut Kılıçbay adlı üç kardeşin yorulmak bilmeyen yolculuğu ürünleri ortaya çıkarıyor. Prodüksiyon şirketi olan Serhat'ın kendi işinde kullanmak üzere makine mühendisi olan abisi Serdar'dan dolly yapmasını istemesi ile Ocak 2015'te başlıyor. Serdar Kılıçbay hikayeyi şöyle anlatıyor: "Başlangıçta ticari düşünülmeyen bir ürün olarak ortaya çıkan dolly, Youtube üzerinde canlı yayına katıldıktan sonra izleyici yorumlarında beğenilmesinin ardından küçük kameraları için elde taşınan mekanik bir dengeleyici olan steadycam üretmemiz için tavsiyeler geldi. Fakat elektromekanik bir kamera dengeleyicisi olan gimbal üretmenin nitelik acısından daha uygun bir ürün olacagını düşünerek araştırmaya başladık. Yurt içi ve yurt dışında bağlantılar kurarak fizibilite çalışmalarının ardından, tasarım için kolları sıvayarak Mayıs 2015 te tasarlamaya başladığımız gimbalın eylül ortalarında ilk prototipini oluşturduk."
Kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda üretimini nasıl gerçekleştirdiğini Serdar Kılıçbay şöyle anlatıyor: "Türkiye'de, gerekse dünya çapında büyük bir ekosistem oluşturduk. Trexo Wheels'i video içerik üreticilerinin ihtiyaçlarını dinleyerek kullanıcılar ile birlikte geliştirdik. Ürünümüzü youtuberlar, bloggerlar, vloggerler gibi hareketli ve dinamik içerikler hazırlayan kullanıcıların yanı sıra ürettikleri ürünleri eşsiz bir şekilde sunmak isteyen son kullanıcılar da tercih ediyor."

T3 VAKFI EN BÜYÜK DESTEĞİ VERDİ
"Trexo inovasyon'un her bir bireyi, gelecek nesillerin yaratıcılıklarını ortaya koyarak ürettikleri ürünleri dünya pazarlarına sunabilecekleri bir şirket olma hayalini gerçekleştirmek için büyük bir azim ve tutku ile çalışmaya devam ediyor" diyen Serdar Kılıçbay destek verenleri unutmadan şöyle konuşuyor: "Bu amaç doğrultusunda birlikte yürüdüğümüz Teknopark İstanbul ailesine, nitelikli ve yüksek katma değerli ürün ekosistemine katkıda bulunmak için çalışan T3 Vakfı'na, bilgisini, tecrübesini ve emeğini büyük bir fedakarlıkla paylaşan, fikirlerimizin somut ürünlere dönüşmesine ve dünya ile buluşturulmasına katkı sağlayan Türk sanayisine teşekkür ederiz."

KÜRESEL YOLCULUĞUN ZORLUĞU
Küresel bir ürün tasarlamanın yolunun farklılaşma kararı ile başladığının altını çizen Kılıçbay sözlerine şöyle devam ediyor: "Öncelikle, bu karar sizi bilmediklerinizin karanlık dünyasındaki bir boks maçına çıkartıyor. Işık yok, karşınızda kaç kişi var bilmiyorsunuz, maçın süresi belli değil! Buradaki bilinmezler siz tecrübe kazandıkça aydınlanıyor, eğer nefesiniz yeter de amaçladığınız faydayı kimsenin uygulamadığı bir şekilde elde edebilirsiniz kendinize bazı sorular soruyor oluyorsunuz. Ve yanıtlar geliyor..."

***



DAHA ÇOK KAMERA DAHA EKONOMİK TELEFON

Akıllı telefonlardaki kamera yetenekleri tercihte ilk sıradaki yerini koruyor. Ancak ekonomik fiyatlar daha da öne çıktı. Covid-19 salgını sonrasında herkes daha çok tasarruf ederken, yeteneklerden vazgeçmek istemiyor. Bütün markalar ürün yelpazelerinde güncelleme yaparken bunu gözden kaçırmıyor. Apple, dört farklı model arasında iPhone 12 ve iPhone 12 mini ile sadece boyut değil, fiyat avantajını da ortaya koyuyor. Android telefonda durum model adının sonuna lite eklenerek ekonomik çözüm tanıtılıyor. Samsung, A serisindeki yenilikleri tanıtırken ekonomik ama güçlü telefon serisini hedeflediğini gösteriyor. Telekom operatörleri online mağazalarında ürün gamında bu özelliklere dikkat ediyor. Örneğin Türk Telekom online mağazasında iPhone 12 mini ve Samsung A serisi telefonlara da yer veriyor.

Samsung A serisindeki ürünler yetenek ve kapasite olarak yeniliyor. Samsung'un Super AMOLED ekranıyla kullanıcılar en sevdikleri içeriklerin keyfini çıkarıyor. Galaxy A52 ve Galaxy A72 cihazlarda 90Hz ekran yenileme hızıyla, kaydırma deneyimi artık çok daha kusursuz. 800nit parlaklık değeriyle sosyal medyada video ya da görüntü izlerken ya da ekranı kaydırırken açık havada dahi net bir görüntüleme sağlıyor.
64MP yüksek çözünürlüğe sahip ana kamerası ve çok yönlü dörtlü arka kamerası, canlı ve keskin fotoğraf ve videolar çekilmesini sağlıyor. Kullanıcılar en güzel anları 4K video kalitesiyle çektikten sonra, 4K Videodan Fotoğraf özelliğini kullanarak 8MP'ye varan yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edebiliyor. Sahne Optimizasyonu özelliği de yapay zekâ desteğiyle yemek, manzara ve evcil hayvan gibi 30'un üzerinde görsel ve arka plan seçeneğiyle en iyi ayarda çekim yapılmasını sağlıyor.
SmartThings özelliği, akıllı ev ortamında doğrudan Galaxy A Serisi akıllı telefon üzerinden, giyilebilir cihazlar, tabletler, kişisel bilgisayarlar ve televizyonlar dâhil olmak üzere binlerce cihaza bağlanıp bu cihazları uzaktan yönetebiliyor. Ayrıca SmartThings Find özelliği sayesinde eşleştirilmiş cihazların yerinin ayrıntılı talimatlar verilerek bulunmasını sağlıyor.
Galaxy A52 ve Galaxy A72, stereo hoparlörler ve 1 TB'a kadar harici bellek ile donatıldı. Yeniden tasarlanan One UI 3 ile de hızı artırarak, dikkat dağıtıcı unsurları azaltarak ve önemli bilgileri vurgulayarak daha sezgisel deneyimler ve akıcı bir etkileşim sunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA