Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Başbakan, CHP'ye neden vuruyor?

Seçim sathı mailinde CHP-Demirel ilişkisinin tartışılması bazı CHP'lileri rahatsız etti ki çok sayıda mail alıyorum.
Aslında bu konu gizli saklı bir durum değil. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, onun desteğiyle DP'nin başına gelen Hüsamettin Cindoruk da bunu defalarca söyledi. CHP de bu ilişkinin ne getireceğini biliyor ki, kendi tabanının karşı oyuna rağmen onca merkez sağ adayı listelerine aldı.
Bu bir dayatma da olabilir ama neye yol açtığı önemli.
İşin doğrusu siyasetin bu aksta gelişmesi biraz da kaçınılmazdı. Çünkü siyaset uzun süreden beri "iki partili" bir yapıya doğru eviriliyor.
Başbakan Erdoğan'ın bu noktada "CHP-Demirel" ilişkisini ön plana çıkartması da bu süreci hızlandırıyor.
Başbakan'ın çıkışı, hem CHP'yi eski siyasetle özdeştiriyor, hem de CHP'yi muhalefetin "tek adresi" olarak gösteriyor.
Kısaca, "eski" diyerek aşağıda tutuyor, adres göstererek de "eski merkez"in iki arada bir derede kalan seçmenini CHP'ye yönlendirmiş oluyor. Dahası bu stratejiyle, aynı zamanda MHP'nin kıyılarda ve kent merkezlerindeki seçmeninin aklına da CHP'yi düşürüyor.
Tabii bunu yaparken CHP karşıtı seçmenleri de kendi partisine çağırıyor.
Böylece, Türkiye'nin iki partili bir yapıya doğru gidişi güç kazanıyor.
Bir anlamda partiler içi koalisyonlar sürecine CHP de katılıyor. Türkiye'de bazı çevreler "koalisyonların" demokrasinin bir gereği olduğunu söylüyor ama dönüp geçmişteki koalisyonlardan da şikâyet ediyor.
Şimdi önümüzde "Yeni Türkiye" gerçeği var. İdari yapılanmadan, siyasi partilerin yapısına kadar her şey değişecek. Ya partiler kendi içlerinde farklı kesimlerin oluşturduğu koalisyonlardan oluşacak, ya da Murat Karayalçın'ın bir dönem çok istediği "Zeytin Dalı" projesi gibi partiler ittifakı söz konusu olacak.
Türkiye'deki siyasi yapı, koalisyonlardan çok "parti içi" birlikteliğe daha yakın duruyor.
CHP'de olan bu... Ancak bir kitle partisi olduğunu söyleyen CHP'nin görmediği çok zıt fikirleri bir araya getirmesi. Asgari müştereklerde bir uyum yok. CHP tam aksine Mehmet Haberal'la Sezgin Tanrıkulu'nu bir araya getirerek parti içi koalisyonun ruhuna aykırı davranıyor. Sıkıntının nedeni bu... Daha açıkçası CHP Ergenekon sanıklarını karıştırmadan bunu yapabilseydi çok daha başarılı olurdu. AK Parti bunu 2002'de yola çıkarken yaptı. Daha önce Özal başarmıştı.
Şimdi sıra CHP'de...


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA