Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Natürel sızma zeytinyağı mutfağın sağlık kalkanı

İyi huylu kolesterolü arttıran, kalpte inme riskini azaltan, diyabette kan şekerini düşüren, zararlı yüksekliğe ulaşan kan yağlarını neredeyse yok eden zeytinyağının yepyeni faydaları ortaya çıktı...

Üzerinde en fazla bilimsel araştırma yapılarak sağlığımıza faydası tartışılmaz olduğu kanıtlanmış zeytinyağına mutfağınızda her zaman yer ayırmalısınız. Dünyanın en değerli yağı olarak belirtilen zeytinyağının işlem görmeden hazırlanması, rafinasyon uygulanmaması ve hatta zeytin bitkisinin yetiştiği bölgenin özelliklerine göre farklı aromaya sahip olması sofralarımızda yer alması için en önemli nedenler diyebilirim.
İyi huylu kolesterolü arttıran, kalpte inme riskini azaltan, diyabette kan şekerini düşüren, zararlı yüksekliğe ulaşan kan yağlarını neredeyse yok eden, kolonda zararlı bakterilerin süpürülmesini sağlayan, diyabetik hastalarda c-peptid düzeyini anlamlı baskılayan ve mide iç dengesini koruyan zeytinyağını kullanmamak düşünülemez değil mi?
Bu yüzden bu hafta yepyeni araştırmalarla derlediğim zeytinyağı hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri sizler için toparladım.

ZAYIFLARKEN YAĞ YAKAR
Zeytinyağını düzenli ve yeterli miktarda yemek; vücudumuzda dört metabolik yolu aktive ederek kilo veriminin kalitesini arttırmaya destek olmaktadır. İlk olarak natürel sızma zeytinyağında bulunan biyoaktif bileşenler olan fenoller mikrobiyotamızda yararlı bakteri çeşitliliğini arttırarak kilo almaya sebep olan bakterilerin azalmasını sağlamaktadır. İkincisi ise natürel sızma zeytinyağı bağırsaklarda tokluk sağlayan hormonların hızlı salgılanmasını sağlayarak tok kalmayı kolaylaştırmaktadır. Üçüncü biyolojik yarar ise Nutrition & Metabolism dergisinin 2018 yılında yayınlanan makalede de açıklanmış olup düzenli natürel sızma zeytinyağı ile planlanan zayıflama diyeti uygulama sonucunda kilo kaybının yağ kütlesinin daha fazla azaldığı ve kas kütlesinin ise artarak dinç bir zayıflama sağlandığı bildirilmiştir. Son olarak natürel sızma zeytinyağının zengin içeriği karaciğerde trigliserit birikimini azaltmakta, yağ hücrelerinin inflamatuvar ajanlarının üretilmesini baskılayarak obeziteye bağlı lipotoksisiteyi yok etmekte böylece insülin direnci oluşmadan kolay zayıflamayı sağlamaktadır.
Daha fazla yağ yakımını sağlayan sihirli formülümü sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce tok karnına tüketmeniz yeterli olacak. Sihirli formülümü zayıflama süresince uygulamalısınız. Tarif ise bir yemek kaşığı natürel organik sızma zeytinyağına bir tatlı kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı tane çekilmiş karabiber ekleyip yavaşça tüketmek.



GENÇ KALMAYI SAĞLAR
Yunanistan'da yapılan, 50 yaş üzerinde binlerce kişinin katıldığı "ATTTICA" ve "MEDIS" adlı iki önemli araştırmada; zeytinyağı tüketen 50 yaş üzeri bireylerin hücrelerinde zeytinyağı tüketmeyenler ile karşılaştırıldığında şaşırtıcı bir şekilde biyolojik bir hasar olmadığı bildirilmiştir. Taze sebzelerle hazırlanan salataya bolca natürel sızma zeytinyağı koyarak, kahvaltılarda peynir üzerinde gezdirip lezzeti arttırarak, sıcak ve soğuk yemeklere kişi başına birer yemek kaşığı olacak şekilde zeytinyağı kullanarak zeytinyağında bol miktarda bulunan Oleocanthal adlı antioksidandan yararlanıp siz de yıllara dur diyebilirsiniz.

SAĞLIKLI KALP İÇİN
Amerikan Kalp Birliği her gün sadece iki yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı tüketmenizin bile, kalbe giden damar içini yenileyerek kalp krizi geçirme riskinden sizi koruduğunu çok açıkça belirtmektedir. Farklı bilimsel araştırmalarda zeytinyağının kalp için en yararlı yağ çeşidi olduğunu önemli araştırmalarda kanıtlamıştır.

DİYABETE ŞİFA
Biochemistry derigisinde yayınlanan güncel araştırmaya göre zeytinyağında bulunan polifenollerden biri olan oleuropeinin pankreasta daha fazla insülin üretmesini sağladığını keşfetti. Bu araştırma bize sağlıklı kişiler dışında diyabeti olanların da beslenme düzenlerinde zeytinyağı tüketimine önem vermesinin gerektiğini açıkça belirtiyor diyebilirim.
Natürel sızma zeytinyağı mideyi koruyan, bağırsakları çalıştıran, damarları yenileyen doğanın bize sunduğu doğal bir ilaç olduğunu unutmamanızı istiyorum. Ayrıca zeytinyağında bulunan terpenoidlerin yararlı etkisi sebebiyle her bireyi kolon ve meme kanserine karşı korumakta, midede hazımsızlığı ve bağırsaklarda polip oluşumunu engellemektedir.



DOĞRU MİKTARDA KULLANIN
Size tavsiyem kahvaltınızda peynirinizin üzerine veya sevdiğiniz maydanoz, biber, domates, salatalık gibi çiğ sebzelerinizin üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Öğle ve akşam yemeklerinizin yanında büyük kase salata tüketin ve hazırladığınız salatanıza kişi başı için mutlaka bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Sıcak yemeklerinize, pilava, makarnaya da her çeşit zeytinyağından kişi başına bir yemek kaşığı kullanın.

YEMEK PİŞİRMEYE DE UYGUN
Zeytinyağı dumanlanma noktası yüksektir. İçerdiği oleic asit ve antioksidanlar sayesinde ortalama 210 derecededir. Bu nedenle pişirme yaparken zeytinyağı kullanmak doğallığı bozmamaktadır. 2018 yılında Acta Scientific Nutritional Health dergisinde sızma zeytinyağına has antioksidanlar olan polifenoller, tokoferoller ve sterollerin 250 dereceye kadar ısıda bile oksidasyona uğramayarak zeytinyağının antioksidan kalitesini koruduğunu bu nedenle pişirmede güvenle kullanabileceğini açıklamıştır.

DOĞRU MUHAFAZA EDİN
Zeytinyağınızın kalitesini korumak için serin ve karanlık bir yerde saklayın. İdeal ısı aralığının 15-25 derece olduğunu unutmamalısınız. Sakladığınız malzemenin koyu renkte olmasına dikkat etmeyi de ihmal etmeyin. Şişe açıldıktan sonra birkaç ay içinde kullanmaya özen göstermelisiniz.

TAKLİTLERE DİKKAT EDİN
Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tağşiş dediğimiz natürel sızma zeytinyağına başka yağların karıştırılmış olmasıdır. Çünkü zeytinyağına ayçiçek, mısırözü, pamuk, soya ve kanola gibi yağlar karıştırılarak sızma zeytinyağı olarak yol kenarlarında, denetimlerden uzak yerlerde satılmaktadır. Zeytinyağında tağşiş, natürel sızma zeytinyağının kalitesini ve yağ asit kompozisyonunu olumsuz yönde etkilemekte, doğallığı bozulan zeytinyağındaki sağlık bileşenlerinin de sağlığımız üzerindeki yararlı etkileri de sekteye uğramaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA