Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Bir dijital vurgunun anatomisi

1991 doğumlu lise mezunu bir gencin, Fame Game Hayvancılık adlı bir şirket kurup internet oyunuyla para toplayarak bir milyar TL'nin üzerinde vurgun yapması hayatın olağan akışına uygun değildir dersem herhalde pek itiraz eden çıkmaz.

Bu hafta Üç Boyutlu Portre'de hukukçu deyimiyle 'hayatın olağan akışına aykırı' bu öykünün arka planını, Çiftlikbank iddianamesinin gözden kaçan satır aralarından sizlere aktaracağım. Elbette vurgunun mimarı 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ın yaklaşık üç yıllık aradan sonra Brezilya'nın Sao Paolo kentinde teslim olması ve sonrasında özel bir ekip tarafından Türkiye'ye getirilmesi vesilesiyle…

Meslek gereği çok iddianame okuyorum, her şeyden önce müşteki sayısının bu kadar yüksek olduğu bir başka iddianame görmedim. Türkiye'de, hatta dünyada varsa da ben bilmiyorum. Listede tam 3 bin 762 müştekinin adı var. Zaten 642 sayfalık iddianamenin 222 sayfasını bu müştekilerin listesi kaplıyor.

Adana'dan Zonguldak'a, Bursa'dan Van'a, Denizli'den Trabzon'a, İstanbul'dan Kars'a Türkiye'nin 81 vilayetinin tamamından müşteki bulunuyor. Alfabenin istisnasız her harfiyle başlayan binlerce isim… Aynı adı taşıyan onlarca müşteki bile var. Bu açıdan şenlikli bir iddianame.

Hatta üşenmedim, bazılarını saydım. Muhtemelen ya da görebildiğim kadarıyla rekor Hasan isimli müştekilerde. İddianamede sırf Hasan isminde tam 69 müşteki, davalı, mağdur (ne derseniz) bulunuyor. Bunlar gelip şikâyetçi olanlar, bir de olmayanlar var. Gerisini siz hesap edin.

BREZİLYA İLGİSİ YENİ DEĞİLMİŞ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Ersin Akdere'nin 22 Mart 2019'da hazırladığı 2019/1703 sayılı Çiftlikbank iddianamesi genel hatlarıyla haber olmuş, kamuoyuna yansımış bir iddianame. Ancak gözden kaçan çok önemli ayrıntılar var.

Toplam 48 şüphelinin yer aldığı iddianamenin baş şüphelisi Mehmet Aydın. 'Tosuncuk'un, lideri (arka planda bir başkası yoksa) olduğu şebekenin diğer önemli üyeleri ise şunlar: Fatih Aydın, Cengiz Samur, Osman Naim Kaya, Cafer Çolak, Ahmet Furkan Ferman, Savaş Yıkılmaz, Cudi Cumhur Yurdakul, Kalender Kemal, Fehmi Suat Emur, Koray Hasgül, Umeyr Karakoç, Hakan Soysal, Niyazi Karakoç, Serdal Dosdoğru, Düzgün Genç, Hakkı Cangül ve Faruk Cangül.

İddianameden anlıyoruz ki, Brezilya'dan getirilen Tosuncuk'un Brezilya ilgisi/bağlantısı da yeni değil. Yabancı dil bilmediği halde oraları mesken edinmiş. Bunu şebeke yöneticisi kişilerin itiraflarından anlıyoruz. Bunlardan biri Cudi Cumhur Yurdakul.

Yurdakul, Mart 2018'de Mehmet Aydın ve diğer şirket yöneticileriyle Brezilya'ya gittiklerini anlatıyor. Bu arada iddianameye göre Türkiye, Mehmet Aydın için Brezilya'ya 9 Mayıs 2018 tarihinde iade talepnamesi göndermiş. Aynı talepname, ülke değiştirme ihtimaline binaen 31 Mayıs'ta da Uruguay'a gönderilmiş.

YURDAKUL'UN İFADESİNDEKİ ÖNEMLİ AYRINTILAR

İddianameden anlaşıldığı kadarıyla en ilginç ifadeyi 31 Temmuz 2017 tarihinde şüpheli Cudi Cumhur Yurdakul vermiş. İddianamede Yurdakul'un ifadesi şu cümlelerle anlatılmış:

"Yurdakul; Fame Game A. Ş. ile bir sözleşme yaptıklarını ve faaliyete devam ettiğini, 04/03/2018 tarihinde Brezilya'ya gitme sebebinin ise sözleşme gereği serverlara yapılan ödeme olduğunu, ancak Fame Game'den parasını alamadığını,

Brezilya'ya asıl gitme sebebinin Mehmet Aydın ile şifai görüşmelerindeki Papara'dan para alabileceğine ilişkin sözünü bir protokole bağlamak olduğunu, Kemal Kalender ve Kemal Buba'nın da Brezilya'ya gittiğini, Brezilya'ya Mart ayında gittiklerinde protokol imzalandığını, 25/02/2018 tarihinde düzenlenmiş olmasının sebebinin ise Papara'dan çekimleri şifai talimatla o zaman yaptıklarından sözleşmeyi de o tarih itibarıyla Mart ayında Brezilya'da düzenlediklerini,

Mehmet Aydın'ın Bitcoin makinalarını Gemlik Limanı üzerinden önce Dubai'ye, oradan da muhtemelen Uruguay'a götürdüğünü bildiğini, Mehmet Aydın Brezilya'dayken böyle dediğini, zaten veri tabanı hareketliliğinden de şu anda Bitcoin üretimi olduğunu tahmin ettiğini,

Mehmet Aydın'ın uyuşturucu kullandığını, Çin'den uyuşturucu imalinde kullanılan Aktivet ve Cirius isimli kimyasal maddelerden getirttiklerini, amaçlarının metanfetamin üretmek olduğunu, sonradan imalathane polis tarafından basılınca Necip'in kayınpederinin yakalandığını, onun da kaçtığını,

Söylemiştir."

'Tosuncuk'un Sao Paolo'da Caroline isimli bir kız arkadaşı olduğunu da belirten Yurdakul, Mehmet Aydın'la birlikte Bitcoin cihazlarını Dubai'ye gönderecek şekilde Türkiye'den çıkardıklarını, ancak Dubai'ye gitmeden Uruguay'a getirttiklerini bilgisini de verdi.

İddianamede Çiftlikbank oyunu ile 31 Temmuz 2016 tarihinden 12 Mart 2018 tarihine kadar 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı, ancak katılımcılara 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapıldığı da belirtiliyor.

Bütün bu para, 'piramit satış' adı verilen bir yöntemle toplanmış. Piramit satış sistemi ise iddianamede şöyle tanımlanıyor:

"Katılımcılarının bir miktar para veya mal varlığı ortaya koyarak aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir para veya mal varlığı kazancı ümidi veren ve mal varlığı kazanımını katılımcıların kısmen ya da tamamen koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç kazanç beklentisi sistemi."

Çiftlikbank vurgunun metodu, Ponzi-saadet zinciri-titan sistemi denilen vurgun yönteminin yeni nesil örneklerinden. Bir dijital vurgun örneği. Bundan sonra emsal teşkil etmesi muhtemel bir örnek aynı zamanda. Bütün bunlar Çiftlikbank adlı bir oyun üzerinden yapılmış. Klanların falan da oluşturulduğu bildiğiniz internet oyunu… İddianamede Çiftlikbank oyununun işleyişi ise şöyle anlatılmış:

"www.çiftlikbank.com internet sitesi üzerinden oyun organizasyonunun yapıldığı, oyunun ücretsiz olarak Manisa Tavuğu isimli sanal çiftlik hayvanını ve oyunda kullanılan sanal para birimi olan oyun altınını bir seferliğine ücretsiz olarak verdiği, sanal çiftlik hayvanının ömrünün 365 gün olarak belirlendiği, bu şekilde yalnız oyuncu olarak sisteme giren katılımcıların sayısının 388.099 kişi olduğu,

Yatırım yapan katılımcıların ise; 132.222 kişi olduğunun Gümrük Müfettişliğince tespit edildiği, yatırımcı oyuncuların oyun sitesi üzerinde belirlenen sanal hayvanların ücretlerini oyun parası olan altınla sistem üzerinden ödeyip oyunda oluşturulan hayvan pazarından aldıkları,

Anlaşılmıştır."

ÜÇ İHTİMALLİ TESLİMİYET

'Tosuncuk'un teslim olmasından sonra en sık sorulan o sorunun olası cevaplarıyla yazıya noktayı koyalım. "Neden üç yıl sonra teslim oldu ki?" sorusu soruluyor. Üç seçenekle ihtimalleri sıralayalım:

1 - Brezilya'da mafyanın baskılarına dayanamamış olabilir. Tevekkeli değil şüpheli Umeyr Karakoç'un ifadesinin bir yerinde mafyadan söz etmiş olması. Gerçi ifadenin tarihi eski. (31 Mayıs 2017). Ama Karakoç, Mehmet Aydın'ın daha önce kendisine şirketin finans ve yazılım kısmında görev yapanların artık yurtdışında çalışması gerektiğini, çünkü mafyanın musallat olabileceğini söylediğini belirtiyor.

Mehmet Aydın'ın hangi mafya grubundan söz ettiğini bilmiyoruz ama muhtemelen kendisi de yurtdışına firar etmek zorunda kaldığında mafya baskısından kurtulabileceğini varsaymıştı. Ne var ki mafya da küresel artık, ille de Türk mafyası olması gerekmez. Zaten Mehmet Aydın, mafyanın yoğun olarak bulunduğu bir bölgede yaşadı üç yıl.

Güney Amerika mafyasının, hakkındaki haberleri okuyup 'Tosuncuk'a çökmediği ne malum? (Kolpaçino kaçtaydı hatırlamıyorum ama soygunu eline yüzüne bulaştıran acemi şebekeye cezaevinde çökmeye çalışan 'Antalya Kaş'lı koğuş ağası gibi…) Sonuçta Güney Amerika uyuşturucu kartellerinin bulunduğu bir bölge…

2- Yaşam standardı yurtdışında sürdürülebilir olmaktan çıktığı için Türkiye'ye dönmeyi cezaevine girme pahasına kafaya koymuş olabilir. Bunun için de avukatlarıyla birlikte 'az cezayla kurtulmasını sağlayabilecek' savunmaya dayalı bir hukuki plan hazırlamış olması kuvvetle muhtemel.

3- Kırmızı bültenle aranıyor. Bununla birlikte Sezgin Baran Korkmaz gibi bir başka ülkeye, misal ABD'ye iade edilme ihtimali yok.

Belki son zamanlarda 'trend' haline gelen bildiklerini itiraf stratejisine yöneldiği öne sürülebilir. Ne var ki, çok şey bilen, kozmik bilgilere vakıf biri değil Mehmet Aydın.

O yüzden birinci ihtimalle de bağlantılı olarak ikinci ihtimalin geçerli olduğu kanısındayım.

Nihayetinde 'Tosuncuk' konuştuğunda, iddianamede âdeta anatomisi çıkarılan dijital vurgunun tüm bilinmeyenlerini öğrenebileceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA