14 Mart'ta yapılacak olan İstanbul Lokantacılar Esnaf Odası seçimlerinde 3 aday yarışıyor. Sait Karabağlı, H. Abdullah Korun ve Ali Yurtseven. Adayların hemen hemen hepsi seçilmesi halinde yemek kartlarına ve çeklerine karşı eyleme geçmeyi vaat ediyor. Türkiye'de esnaftan yüzde 7 - 10 arasında komisyon alan bu şirketler dünyanın en fazla komisyonunu alıyorlar. Et maliyetlerindeki artış ise esnafın canını iyice yakıyor.
'ESNAFIN KENDİ KARTI OLACAK'
Sait İskender'in sahibi Sait Karabağlı, bu şirketleri bir dosya hazırlayarak Rekabet Kurulu'na şikâyet ettiğini belirterek, "Bu firmalar dünyanın en fazla komisyonu alıyorlar. Avrupa Birliği ülkelerindeki komisyon oranları yüzde 1,5 - 2 oranında iken bizde yüzde 7-8 civarında. Hatta erken ödeme talep ederseniz komisyon oranı yüzde 10'a çıkıyor" dedi. Bu kuponların birçoğunun marketlerde de kabul ediliyor olmasının doğru olmadığını söyleyen Karabağlı, seçimleri kazanması halinde esnafların kendi kartını oluşturacağını ve bu konuda kararlı olduğunu belirtti.
'KOMİSYON % 2-3'E İNECEK'
İki büyük banka ile görüşme yaptığını ve bankaların bu duruma olumlu yaklaştığını ifade eden Karabağlı, "Biz bu komisyon oranlarını yüzde 2-3 gibi rakamlara çekebiliriz. Bankalar da bu konuya sıcak bakıyorlar" dedi. Et fiyatları sorunu konusunda ise Karabağlı, "Dana eti fiyatı yüzde 70, kuzu eti fiyatı ise yüzde 130 arttı. Bu konuda odaların elindeki atıl paraları harekete geçirmeyi planlıyoruz. Et ve Balık Kurum ile de ortak proje geliştirmeyi düşünüyoruz" dedi. Karabağlı meslek okulu da vaat ediyor.
LOKANTALARIM İÇKİLİ DEĞİL
Basında seçimler ile ilgili yer alan "içkili ve içkisiz lokantalar yarışıyor" türü haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve bu tür haberlerin kendilerini çok rahatsız ettiğini ifade eden Sait Karabağlı, "Benim 3 lokantam var. Üçü de içkisiz. Ama sorun bu değil" dedi.