Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Kulaktan dolma bilgiler reflüyü ağırlaştırabilir

Yemek yedikten sonra yaşanan mide rahatsızlıklarının başında reflü geliyor. Reflüye iyi geldiği söylenen suya kabartma tozu katıp içmek, sakız çiğnemek ve zencefil yemek gibi, doktor önerisi olmayan kulaktan dolma bilgiler durumu ağırlaştırabilir

Gastroözofageal reflü, günlük yaşamı olumsuz etkiler ama tedavi ile kontrol altına alınabilir. Reflü belirtilerinden uzaklaşmak için ilk adım, kötü alışkanlıkları bırakmak, sağlıklı beslenmek ve ideal kiloda kalmak.
Yemek yedikten sonra yaşanan yaygın problemlerden biri reflüdür. Bazılarının belirtileri hafif olmakla birlikte, nüfusun neredeyse yarısı mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesinden şikayetçi... Genel adıyla reflü olarak bilinen rahatsızlık, asit reflü ve gastroözofageal reflü olarak ayrılır. Asit reflü, yemek mideye geçtikten sonra yemek borusunu sıkmakla görevli olan kas işlevini yerine getiremediğinde midedeki asitin yemek borusuna geri hareketi sonucu oluşur. Gastroözofageal reflü ise asit reflünün kronikleşmiş halidir. Mide sorunları olmayan kişiler de zaman zaman bu sorunlarla karşılaşabilir. Bu, kişinin reflü rahatsızlığı olduğu anlamına gelmez. Asit reflü, mide ekşimesiyle birlikte bir dizi başka belirtiye neden oluyor:
Öksürük
Boğaz ağrısı
Ağızda ekşi tat
Boğazın arkasında acı tat
Göğüs kemiği boyunca hissedilen yanma ve basınç Bu belirtiler haftada ikiden fazla ortaya çıkıyorsa, gastroözofageal reflü başlamış demektir. Haliyle belirtiler şu şekilde ağırlaşmaya başlar:
Kalıcı kuru öksürük

Astım
Yutma güçlüğü
Göğüste ağrı ve yanma hissi
Mide içeriğinin boğaza veya ağıza geri gelmesi
Mide bulantısı
Diş problemleri
Ses boğukluğu
Ağız kokusu Gastroözofageal reflü uzun süreli şu alışkanlıkların sonucu ortaya çıkar:
Mideye fazladan baskı uygulanmasına neden olan aşırı kilo
Sigara içmek
Alkol tüketmek
Akşamları ağır yiyecekler tüketmek
Uyku saatine yakın yemek yemek
Mide fıtığı
Yemek borusu kasını zayıflatan ilaçlar kullanmak
Yemek yemek temel bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı karşılamak gastroözofageal reflüden mustarip kişiler için işkenceye dönüştürüp, insanları olmadık şeyler yapmaya itebiliyor.

TEDAVİ İÇİN UZMANA DANIŞIN
Kronik rahatsızlıklarda, kendi kendine teşhis koymak ve ilaç kullanmak, işleri daha da kötüleştirir. Kulaktan dolma bilgilerle evde hazırlanan karışımlar, mide ekşimesi gibi muhtemelen hafif bazı rahatsızlıklara iyi gelebilir. Ancak söz konusu gastroözofageal reflüyse, tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir sorun var demektir.
Reflüye karşı, suya kabartma tozu karıştırıp içmek, sakız çiğnemek, zencefil yemek ve süt içmek gibi öneriler kulaktan kulağa dolaşır.
Her ne kadar ilk bakışta zararlı öneriler olmasa da reflüyü kötüleştirme ihtimalleri yüksek olabilir. Reflü belirtileriniz varsa bir gastroenteroloji uzmanına görünün, sizin için en iyi tedavi yöntemine ve ilaca ancak bu şekilde ulaşabilirsiniz.

REFLÜYÜ TETİKLEYEN NEDENLER!
BAZI yiyecekler gastroözofageal reflü belirtilerini tetikleyebiliyor:
Kızartma ve fastfood
Narenciye ve meyve suları
Domates ve domates içerikli soslar
Soğan
Nane
Kahve
Soda Bazen yiyecekler dışında başka etkenler de gastroözofageal reflü belirtilerine neden olabiliyor:
Anksiyete
Hamilelik
Astım
İrritabl bağırsak sendromu

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA