Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, et fiyatlarının yükselmediğini aksine düştüğünü belirterek, "Ben, her gün Türkiye'nin en çok hayvan kesilen 13 vilayetinden kesilen hayvan sayısını, fiyatları günlük takip ediyorum. Dün itibariyle 13 vilayetin ortalamasına göre, kilogram başına kemikli et 14.5 lira. Önceki gün 15 liraydı. Bu, geçtiğimiz aylarda 17-18 liraya kadar çıkmıştı. Nisan ayına göre, kemikli et 17-18 liralardan 14,5-15 liraya kadar düştü. Nisan ayına göre, kıyma ve kuşbaşı fiyatında yüzde 18-19 civarında azalma var" dedi.
9 MARKETİN REYONUNA BAKIYORUZ
9 tane marketin reyonlarında perakende et fiyatlarını takip ettiklerini ifade eden Eker, yerli kemikli eti 14.5-15 liraya satın alan market, kasap veya kişinin nakliye, katma değeri ile kemik payı düştüğünde 20 liraya kârla kıyma sattığının altını çizerek, "Eğer 25 liraya satıyorsa, bu fahiş bir kârdır. Eğer bir markette 25 liraya kıyma satılıyorsa, ki satan 1-2 market var, bunlar fahiş kâr ediyorlar" dedi. 2002'den itibaren alındığında, enflasyona göre Nisan 2010'da toptan ette olması gereken fiyatı 14 lira olarak açıklayan Eker, "Şu anda bu fiyatlar, üretici fiyatları yüksek fiyatlar değil. Problem perakendede... 18.90 liraya kuşbaşı satan var. Gayet de sağlıklı et. Fotoğraflarını alıyorum marketten. İthal etin maliyeti şu anda 10.5-11 lira. 11 liraya aldığı eti 26 liraya satıyor. Böyle marketler var. Bunlarla ilgili kurumlar, gerekeni yapıyor'' diye konuştu.