Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 11 Ocak-31 Mayıs 2027 döneminde 1 milyon 250 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu veya bunun karşılığı 500 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatı için tarife kontenjanı açıldı.

1,25 MİLYON TONLUK TARİFE KONTENJANI
Karara göre, 11 Ocak 2027 ile 31 Mayıs 2027 tarihleri arasında 1 milyon 250 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatı için yüzde sıfır gümrük vergili tarife kontenjanı açıldı.
Alternatif olarak, bunun karşılığı olan 500 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatında ise yüzde 20 gümrük vergisi uygulanacak.

YERLİ ÜRETİCİDEN ALIM YAPAN SANAYİCİYE ÖNCELİK
Tarife kontenjanı, 1 Temmuz-30 Kasım döneminde yerli yağlık ayçiçeği tohumu alımı gerçekleştiren ham veya rafine ayçiçeği yağı üreticisi sanayi kuruluşlarına öncelikli olarak tahsis edilecek.
Böylece yerli üretim desteklenirken, sanayicinin hammadde ihtiyacının karşılanması da amaçlanıyor.
İTHALAT LİSANSI VERİLECEK
Karar kapsamında yapılacak ithalatlar için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından ithal lisansı düzenlenecek.
Düzenlenecek lisanslar üçüncü kişilere devredilemeyecek.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN ALINACAK
Öte yandan Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ" de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre, tarife kontenjanından yararlanmak isteyen firmalar başvurularını 1-15 Aralık tarihleri arasında e-Devlet üzerinden veya Ticaret Bakanlığının internet sitesi aracılığıyla yapabilecek.
Ticaret Bakanlığı, yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanacak yeni tarife kontenjanına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakanlık, düzenlemenin temel amacının çiftçinin üretimini teşvik etmek, sanayicinin ham madde ihtiyacını uygun koşullarda karşılamak ve ayçiçeği yağı fiyatlarında oluşabilecek spekülatif hareketleri önlemek olduğunu bildirdi.

YERLİ ÜRETİMİN DEVAMLILIĞI HEDEFLENİYOR
Bakanlıktan yapılan açıklamada, piyasaların doğru yönlendirilmesi, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması ve yerli üretimin desteklenmesi amacıyla ticaret politikalarının tüm araçlarının etkin şekilde kullanıldığı belirtildi.
Türkiye'de yağlık ayçiçeği tohumu üretiminin tüketimi karşılamaya yetmediğine dikkat çekilen açıklamada, son iki sezonda yalnızca yerli üretimle karşılanamayan ihtiyaç kadar düşük gümrük vergili ithalata izin verildiği hatırlatıldı.
TARİFE KONTENJANI HASAT DÖNEMİNE GÖRE UYGULANACAK
Bakanlık, tarife kontenjanının Türkiye'deki hasat dönemi dikkate alınarak planlandığını belirtti.
Buna göre, 1 Temmuz-30 Kasım 2026 döneminde yerli yağlık ayçiçeği tohumu satın alan ayçiçeği yağı üreticisi sanayici firmalar kontenjandan öncelikli olarak yararlanacak.
Düşük gümrük vergili ithalata ise çiftçinin elindeki ürünün tükendiği dönemde, 11 Ocak-31 Mayıs 2027 tarihleri arasında izin verilecek.
Bu kapsamda;
1 milyon 250 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatı için yüzde 0 gümrük vergisi,
Bunun karşılığı 500 bin ton ham ayçiçeği yağı ithalatı için ise yüzde 20 gümrük vergili tarife kontenjanı uygulanacak.
Belirlenen sürenin ardından düşük gümrük vergili ithalat uygulaması sona erecek.

ÇİFTÇİ, SANAYİCİ VE TÜKETİCİ BİRLİKTE GÖZETİLECEK
Bakanlık, uygulamanın yalnızca ithalatı kolaylaştırmaya yönelik olmadığını, yerli üretimin korunmasını esas aldığını vurguladı.
Açıklamada, geçmiş sezonlarda uygulanan benzer tarife kontenjanları sayesinde çiftçinin ürününü değerinde satabildiği, sanayicinin ise ham maddeye uygun maliyetle ulaşabildiği ifade edildi.
Yeni düzenlemeyle de yağlık ayçiçeği üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması, sanayicinin hammadde ihtiyacının zamanında karşılanması ve iç piyasada ayçiçeği yağında oluşabilecek spekülatif fiyat hareketlerine karşı tüketicinin korunmasının hedeflendiği kaydedildi.
PİYASALAR YAKINDAN TAKİP EDİLECEK
Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlar ve sektör temsilcileriyle koordinasyon içinde arz-talep dengesi ile fiyat gelişmelerini yakından izlemeyi sürdüreceğini belirtti.
Açıklamada, üretici, sanayici ve tüketiciyi birlikte gözeten düzenlemelerin ihtiyaç halinde hızlı ve etkin şekilde hayata geçirilmeye devam edileceği vurgulandı.