Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Yaman Okay

Türk tiyatro ve sinemasının gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından...

1951 yılında Giresun'da doğan Yaman Okay, eğitimini Aksaray Özel Bilir Koleji'nde tamamladı. Şişli Siyasal Bilgiler Yüksekokulu'nda okuduktan sonra Bir Yol adlı oyunla amatör olarak sanat yaşamına atıldı. El Kapısı, 403 km, Leipzig Duruşması, Ana, Komün Günleri, Sakıncalı Piyade oyunlarında başrolde oynayan Okay, uzun yıllar tiyatro oyunculuğu yaptı. Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Zeki Ökten'in yönettiği Sürü isimli filmle 1978 yılında sinemaya geçti. 1981'de 18. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Bereketli Topraklar Üzerinde filmindeki rolüyle, En başarılı yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı.

Yaman Okay, yakalandığı pankreas kanseri nedeniyle 1993 yılında 42 yaşındayken, 19 Şubat 1993 yılında hayata veda etti. Oyuncu ve senarist Meral Okay'ın eşiydi.

Filmografi


Sürü - 1978
Gül Hasan - 1979
Adak - 1979
Bereketli Topraklar Üzerinde - 1979
At - 1981 (Remzi)
Herhangi Bir Kadın - 1981
Yılanı Öldürseler - 1981
Tomruk - 1982
Alişan - 1982
Faize Hücum - 1982
Seni Kalbime Gömdüm - 1982
Pehlivan - 1984 (Tevfik)
Bir Avuç Cennet - 1985
Kurbağalar - 1985
Bugünün Saraylısı - 1985 (dizi) (Yaşar)
Seyyid - 1985
Deli Deli Küpeli - 1986 (Yılanoğlu)
Bir Ana Bir Oğul - 1986
Asiye Nasıl Kurtulur? - 1986
Namus Sözü - 1986
Çağdaş Bir Köle - 1986
Yoksul - 1986
40 Metrekare Almanya - 1986 (Dursun)
Güneşteki Leke - 1986
Uzun Bir Gece - 1986
Son Yüzelli Metre - 1987
Umutların Ötesi - 1987
Dönüş - 1988
El Kapıları - 1988
Üçüncü Göz - 1988 (Hikmet)
Bizimkiler - 1989 (dizi) (Nazım)
Vatan Yolu / Dei Heimreise - 1989 (Yusuf)
Fazilet - 1989 (Aziz)
Benim Sinemalarım - 1990
Umuda Yolculuk - 1990 (Türkmen)
Tatar Ramazan - 1990
Siyabend-ü Xece - 1991
Yıldızlar Gece Büyür - 1991 (dizi)
Piano Piano Bacaksız - 1992 (Hızır)
Seni Seviyorum Rosa - 1992
Denize Hançer Düştü - 1992
Düş Gezginleri - 1992
Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri - 1992
Saygılar Bizden - 1992 (dizi)
Kurtuluş - 1994 (dizi) (Deli Halit Bey)

Rol aldığı bazı oyunlar


Leipzig Duruşması
Kafkas Tebeşir Dairesi : Bertolt Brecht)
Agrı Dağı Efsanesi (oyun) : Yaşar Kemal - Dostlar Tiyatrosu
403.Kilometre : İsmet Küntay - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1973
El Kapısı : Bilgesu Erenus - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1973
Hitler Rejiminin Korku ve Sefaleti : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1973
Ana : Maksim Gorki - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1974
Dimitrof : Hedda Zinner - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1974
Bir Şeftali Bin Şeftali : Samed Behrengi - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1975
Nereye Payidar : Bilgesu Erenus - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1975
Aladaglı Mino - Ömer Polat - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1975
804 İşçi (oyun) : Ömer Polat - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1976
Komün Günleri : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1976
Akıllı Hayvanlar : Ahmet Tünel - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977
Zengin Mutfağı : Vasıf Öngören - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977
Sakıncalı Piyade : Uğur Mumcu - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977

Ödülleri


18. Antalya Altın Portakal Film Festivali - 1981, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Bereketli Topraklar Üzerinde
HABERLER Yaman Okay ile ilgili tüm haberlere, sabah.com.tr’ye eklenen son dakika haber ve gelişmelerine 7/24 bu başlık altından ulaşabilirsiniz. Toplam 01 Yaman Okay haberi sayfamızda bulunuyor.
BİZE ULAŞIN